Šípky nakopnou vaši imunitu

Léto už definitivně skončilo a na jeho místo nastoupilo škaredé, sychravé počasí plné deště a chladu. Naše pleť a imunita dostávají pořádně zabrat a snadno můžeme prochladnout či onemocnět. Jak se podobnému scénáři vyhnout? Pokud nepatříte k vyznavačům léků, pak jsou pro vás tím pravým pomocníkem šípky.

 

Šípky jsou vzácným přírodním zdrojem zdraví. Našemu tělu jsou prospěšné zevnitř i zvenčí, bohužel ale zůstávají nedoceněné. Přitom jde o zázrak z divoké přírody, plný vitamínu C, který nám dokáže výrazně pomoci při imunitních problémech, zpomaluje proces stárnutí, zabraňuje únavě, podporuje trávení, hydratuje vysušenou pokožku a dokonce vyhlazuje pleť.

Šípky se těšily velké oblibě už ve starověkém Řecku či Římě. Jeho květy byly považovány za symbol lásky, mládí a věčnosti. Lístky se přidávaly do koupelí, vyráběl se z nich vonný olej, mýdla či parfémy, a dokonce i náhrdelníky, které měly přitáhnout pozornost milované osoby. A nejen to! Dávní mudrci našli využití této rostliny i v léčitelství.

Vitamínová bomba

Kromě toho, že šípkové keříky jsou nádhernou okrasou zahrad, jsou také plné vitamínu C, karotenu, vitamínů B1, B2 a P, který posiluje účinek vitamínu C, či K vitamínu. Plody jsou bohaté na pektiny, třisloviny, organické kyseliny, silice a dokonce i železo, vápník či flavonoidy, které obsahuje například i hrozno či kakao. Ty jsou pro zdraví člověka skutečným darem, což potvrdilo i několik odborných výzkumů. Flavonoidy totiž mají protizánětlivý, protivirový a antioxidační účinek. Chrání buňky nejen před toxickým působením škodlivých látek z vnějšího prostředí, ale i těmi, které se tvoří v těle. Obnovují přirozený stav buněk, brzdí degenerativní procesy. Pravidelná konzumace šípků významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, jsou prevencí virů a významně posilují obranyschopnost organismu.

Kdy a jak je sbírat?

Momentálně je nejvhodnější čas pro jejich sběr. Plody se doporučuje trhat v září a v říjnu, ale jen do prvních mrazů, potom už ztrácejí cenné vitamíny. Sbírají se pouze tvrdé, do oranžova či červena zbarvené šípky. Měkké už nejsou vhodné, protože opět obsahují méně vitamínu C, než jejich tvrdší varianty.
V případě sušení by se plody měly skladovat maximálně rok, protože pak ztrácí obrovské množství vitamínů.

Pomocník zevnitř i zvenčí

Na přípravu výborného šípkového čaje můžete použít čerstvé i sušené šípky. Doporučuje se pít dva až tři šálky tohoto nápoje denně. Kromě posílení imunity je vynikajícím pomocníkem v boji proti ledvinovým kamenům, při problémech s krvetvorbou, cukrovkou, či stolicí. A doporučuje se i při rekonvalescenci po různých dalších onemocněních. Pokud máte malé děti, které se zdržují ve velkých kolektivech, kde se rychle šíří rýma a choroby, vhodné jsou napříkald i šípkové glucandy. Jde o dětský výživový doplněk se šípkovým extraktem, který přispívá ke správnému fungování imunitního systému. Obsahuje optimální kombinaci beta glukanu, šípkového extraktu a vitamínu C. Beta glukan je imunomodulátor, který podporuje proces hojení pokožky, posiluje imunitu a zabraňuje infekci,” říká Ing. Adrián Doboly, odborník z biotechnologické společnosti Natures.

Vynikajíci je i domáci šípkový sirup, který se může používat místo obyčejné limonády, nebo domácí marmeláda, vhodná na chléb i na vaření.

Avšak, jak jsme už zmiňovali, šípky pomáhají nejen zevnitř, ale i zvenčí. Na pleť působí blahodárně šípkový olej. Léčí popáleniny, drobné ranky a vyživuje suchou pokožku. Pomáhá také při problémech s akné. V kombinaci s beta glucanem jde o neporazitelnou dvojici v kosmetickém průmyslu. „Beta glukan díky svým účinkům na imunitní buňky působí zároveň na elasticitu pokožky a pomáhá snižovat tvorbu jemných vrásek,” dodáva Doboly. A dvojnásobná sila účinku je přece vždy víc…

Že jste si svoje šípky tuto sezónu ješte nebyli nasbírat? Tak šup-šup na zahradu nebo do lesa. Bylo by přece škoda jejich sílu nevyužít ve svůj prospěch.

Více o produktech se dozvíte na našich stránkách www.enatures.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*