Civilizační strašák jménem cukrovka

pieces-of-chocolate-on-a-wooden-table-and-cacao-sprinkled_1220-537

Na den 14. listopadu připadá Světový den diabetu. V roce 1891 se tento den narodil kanadský lékař Frederick Banting, který se zasloužil o objevení léku proti cukrovce – inzulinu. O jedné z nejrozšířenějších civilizačních chorob existuje množství snadno dostupných popularizačních a osvětových textů, přesto však neuškodí si připomenout některá základní fakta a informace spojená s touto nepříjemnou nemocí, která v mnoha směrech negativně ovlivňuje kvalitu života těch, kteří jí trpí.
Glukóza, cukr přenášený krví, představuje životně nezbytný zdroj energie. Aby však tělo pracovalo optimálně, musí se hladina glukózy v krvi pohybovat v úzkém rozmezí. Příliš vysoká hladina glukózy svědčí o rozvoji choroby známé jako diabetes mellitus neboli cukrovka. K příznakům cukrovky patří žízeň, časté močení v důsledku nadbytku glukózy, úbytek hmotnosti, pocity únavy, opakující se infekce, problémy se zrakem a v těžkých případech kóma. Nedostatek glukózy vede k nízké hladině tohoto cukru v krvi, neboli k HYPOGLYKÉMII, jež může také vyústit do kómatu.
Hladinu cukru v krvi zvyšují sacharidy, tedy cukernatá a škrobová jídla, jako například čokoláda, koláče, sušenky, chléb a brambory, ovoce a marmeláda. Za normálních podmínek se správná rovnováha rychle obnoví účinkem inzulinu, hormonu vytvářeného slinivkou břišní. Je-li produkce inzulinu příliš nízká nebo je-li produkovaný inzulin neúčinný, hladina v krvi zůstává vysoká. Tento stav se nazývá HYPERGLYKÉMIE (vysoký obsah cukru v krvi).
Cukrovka se vyskytuje ve dvou hlavních formách. Na inzulinu závislý diabetes 1. typu se nejčastěji objevuje v dětství, ale může se vyvinout v kterémkoliv věku. Často se vyskytuje u lidí, v jejichž rodině již někdo cukrovkou onemocněl. Na inzulinu nezávislá forma cukrovky, diabetes 2. typu, se vyskytuje převážně u starších lidí. Diabetes 1. typu je způsoben neschopností poškozených nebo zničených buněk slinivky břišní vyrábět inzulin. Tato forma cukrovky se musí léčit inzulinovými injekcemi. Diabetes 2. typu, nezávislý na inzulinu, postihuje celosvětově asi 15 % populace starší 50 let a je zřejmě důsledkem poškozené sekrece inzulinu nebo odporu tělesných tkání k tomuto hormonu.
S cukrovkou se podle statistik léčí téměř 900 000 Čechů. Naprostá většina pacientů (91,7 %) má diabetes druhého typu. Příčinou stále rostoucího čísla je jednak zlepšení diagnostiky diabetu, dále stárnutí populace, ale hlavně nezdravý životní styl.

 

Na závěr tohoto nepříliš radostného čtení jedna přece jen povzbudivá a dobrá zpráva. I když léčba cukrovky 2. typu spočívá v prvé řadě v úpravě jídelníčku a v dodržování přísné diety, tak i cukrovkář si může – hlavně tehdy když má nižší hodnoty cukru v krvi a má chorobu pod kontrolou, bez výraznějších výkyvů – čas od času smlsnout na nějaké té dobrotě, např. čokoládě Ideální volbou může být čokoláda bez cukru s vysokým podílem kakaa z produkce Chocoland. Jenom to s ní nesmí přehnat, neboť nekontrolované množství čokolády zvýší hladinu cukru v krvi a kalorie navíc můžou způsobit zvýšení hmotnosti, což je nežádoucí.

 

 

DIANELLA  = Sladkosti pod kontrolou

Všechny výrobky značky DIANELLA jsou určené nejen pro diabetiky, ale pro všechny z vás, kteří si hlídají příjem cukrů. Jejich receptury a složení jsou vyvinuty s předními diabetiky a diabetology. Vyrobeny jsou z pečlivě vybíraných surovin. Slazeny jsou výhradně maltitolem. Nízká energetická hodnota a glykemický index a přehledně uvedné výměnné jednotky na obalech jsou zárukou nejvyšší kvality.

Výrobky DIANELLA najdete ve všech obchodních řetězcích a dobrých prodejnách zdravé výživy.