A opět je tu kocovina..

Bolavá hlava, nevolnost, únava a slabost, citlivost na světlo a hluk, pocit žízně, pachuť v ústech. To vše mohou být nepříjemné příznaky kocoviny po oslavě či večírku. Co na kocovinu platí a co ji způsobuje? Můžeme se ji příště vyvarovat? Pro odpovědi čtěte dál tento článek.

_85241877_hangover_getty182825158Příčinou kocoviny jsou takzvané kongenery, které se běžně přidávají do alkoholických nápojů kvůli chuti a barvě. Tělo se jich zbavuje vytvářením cytokinů, jejichž působením vzniká právě kocovina. Jednoduše řečeno, když konzumujete alkohol, tak zahlcujete tělo toxickými látkami, to se jich přirozeně zbavuje. My toto zbavování pociťujeme jako kocovinu. Projevuje se až několik hodin po pití alkoholu a je spojená také s dehydratací organismu.

První pomoc při kocovině?

hangover-studyNejdůležitější je doplnit ztracené tekutiny a minerály. Hydratujte tělo nejlépe vodu, ve které rozpustíte šumivou tabletku s potřebnými minerály. Do další sklenice můžete přidat taky zázvor, který platí na nevolnost, nebo pár kapek citronu, bohatého zdroje na vitamíny. S ním to ale nepřežeňte, abyste jeho kyselostí nepodráždili žaludeční sliznici. Voda, kterou se chystáte pít, by měla mít pokojovou teplotu. Velkým omylem je pití kávy. Káva tělu vodu bere a ne dává.

Kromě tekutin potřebujete doplnit i zdroje energie. Dobré je sníst jednoduché (rychlé) cukry, které začnou účinkovat téměř okamžitě. Celý den konzumujte potraviny s vitamínem B a vyvarujte se tučným jídlům, abyste příliš nezatěžovali játra.

Pokud vás bolí žaludek nebo máte střevní potíže neužívejte aspirin a jemu podobné léky, jelikož ty by ještě prohloubily žaludeční potíže.

Nhangoverepijte mléko a nejezte ani mléčné výrobky. Zbrzdí totiž obraný mechanismus v těle.

Mimo dobré stravování je třeba rozproudit krev. Pokud to zvládnete, běžte si zacvičit. Jestli je na vás cvičení moc náročné, naplánujte si alespoň procházku na čerstvém vzduchu.

Jak se kocovině vyvarovat?

Před plánovaným večírkem si dopřejte pořádnou večeři. Doporučuji menší oběd, jelikož surovin, které vám pomohou předejít kocovině je poměrně mnoho. Obvykle je dobré, abyste večer jedli co nejvíce bílkovin. Protentokrát vytvořte ale večeři takovou, aby byla bohatá na sacharidy. Vyhněte se kořeněným jídlům. Dopřejte si také zdravé ovoce, které je bohaté na vitamíny B a C. Sklenice mléka není dobrá po večírku, ale je velmi dobrou volbou před ním. Mléko totiž zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve.

beersPokud je to možné, vyhněte se tmavě zbarveným nápojům. Kvůli zachycení barvy jsou do nich přidávány látky, které tekutiny zabarví. Pro tělo mají tyto chemické prostředky toxický efekt. Vodka sice nechutná zrovna sladce a lahodně, ale když ji smícháte s džusem, ostrou chuť už neucítíte. Navíc budete při konzumaci nevelkého množství fit, jelikož má málo toxických látek oproti jiným druhům nápojů. Pro vaši lepší představu – rum obsahuje třicetkrát více toxických látek než vodka. Pozor jedině na to, že sladké koktejly velmi dobře chutnají. Pijte je s mírou.

Pijte vodu. Pokud se opravdu chcete kocovině vyhnout, objednejte si po každém panáku nebo kterémkoliv jiném alkoholickém nápoji sklenici vody. Díky ní opilost přijde déle a vaše tělo nebude dehydratované. Velkou sklenici vody vypijte také těsně před spaním.

Nezapomeňte se hýbat. Je na večírku prostor k tanci? Nebojte se odvázat. Pohybem rychle alkohol spálíte a určitě se stanete i hvězdou parketu.

1268_800x600Každý člověk vnímá různé nápoje jinak. Po několika špatných ránech si udělejte obrázek o tom, co jste večer pili a zkuste změnit pořadí drinků nebo méně nápoje míchat. Už sami musíte přijít na to, jak vám který drink sedí. Také léky na kocovinu působí na každého jinak. Lidé věří ledasčemu, co jim alespoň trochu uleví. Někteří dokáží konzumovat třeba i syrová vejce a nebo vypít sklenici láku od okurek. Kam pro pomoc dokážete zajít vy?

Z přírodních léčiv na játra užijte ostropestřec. Rychlou koncentraci podpoří zase guarana.

Guaranu a ostropestřec najdete zde.

logo-300x61

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*